globfeszt2 fejléc

* NYITÓOLDAL * RÖVID PROGRAM * RÉSZLETES PROGRAM * PLAKÁT * FÜZETEK * TÁMOGATÓK * SZERVEZŐK *

 

merre van előre?

 

Közel két évtizeddel a rendszerváltás után egyre többen kérdezzük: vajon az általunk lelkesen követett fejlődési modell tényleg a létező világok legjobbika felé visz minket? Mi azt látjuk, hogy a társadalom kevés számú győztesre és növekvő számú vesztesre szakad szét. A féktelen fogyasztásra épülő társadalom-ideál pedig a szemünk előtt bukik meg - gondoljunk csak a klímaváltozásra.

A neoliberális gazdaságpolitika, a gazdasági globalizáció, a fogyasztói kultúra és a "média-demokrácia" egyedül üdvözítő erejében ma már egyre többen kételkedünk. Azt kérdezzük: Jó irányban haladunk? Tényleg ez a fejlődés egyetlen útja? Biztos ez maga "a fejlődés"? És egyáltalán: Merre van előre?

Miközben talán a legfőbb ideje volna megállni és több dolgot újra átgondolni, a politika kiüresedése miatt egyre szűkebbnek és silányabbnak érezzük azt a teret, ahol a magukat felelősnek tartó állampolgárok saját környezetük alakításában, vagy a közügyekben részt vállalhatnak.

A 2005-ben megrendezett első Globfeszt újszerű diskurzust indított el a legégetőbb globális kérdésekről. A Globfeszt II. "Merre van előre" ezt akarja folytatni, bővíteni és színesíteni. Azt szeretnénk, hogy tényleg mindenki részt vegyen benne. Vissza akarjuk ugyanis adni a hitet, hogy a demokráciának résztvevői, nem csupán alkatrészei lehetünk.

Interaktív demokrácia - amilyennek szerintünk lennie kellene.  A tömegeket kiábrándító pártpolitikai csaták, műbalhék már lassan a médiának sem kellenek. Most kell tehát megpróbálnunk visszaállítani a közügyekről folytatott politikai vita méltóságát, ahol végre a mindannyiunkat érintő globális kérdésekről is beszélhetünk.

* * *

Gumilövedék és tojászápor. "Új köztársaságok válsága?" - a Globfeszt indító-beszélgetésén a vendég Bozóki András, Lánczi András, Rauschenberger Péter, Gallai Sándor lesz. - péntek, 17:00 h

"Túl a fejlődésen?" José Bové, Whitaker és Sachs Magyarországon. A külföldi vendégeinknél is rákérdezünk: fejlődés-e, ami ma van? Jó irányban haladunk? Merre van előre? - szombat, 17:30 h

Hogyan oldanád meg a klímaválságot? Önként jelentkezőkkel kipróbáljuk a részvételi demokrácia egy ma még kevéssé ismert eszközét, az ÁLLAMPOLGÁRI TANÁCS-ot, a közönség bevonásával. - szombat, 14:00-17:00 h

A Globfeszten nem akarjuk megmondani senkinek, hogy merre van előre, de mindenkit arra biztatunk, hogy induljon el.

* * *

Civil szervezetek bevonásával szervezi: a Védegylet.
Email cím: iroda@vedegylet.hu

A belépés ingyenes!

 

globfeszt2 lábléc